Nieuws

Wat kan je verwachten van jouw camperverzekering?

Iedereen die een camper in het Nederlandse verkeer wenst te brengen dient er rekening mee te houden dat er daarvoor een speciale verzekering dient te worden afgesloten. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde camperverzekering. Net zoals geldt voor de gewone autoverzekering is het zo dat ook deze verzekering in verschillende vormen kan worden afgesloten. Zou jij graag te weten willen komen wat je nu precies allemaal van deze verzekering mag verwachten en vooral welke verschillende mogelijkheden er bestaan? Dan is het zeker een aanrader om je even te verdiepen in de onderstaande informatie!

            Welke soorten camperverzekeringen bestaan er precies?

Van de camperverzekering bestaan er verschillende varianten. Allereerst is er de meest eenvoudige verzekering voor campers. Het gaat hierbij in het bijzonder om een verzekering die enkel en alleen de schade dekt die door de camper wordt veroorzaakt aan derden. Het is altijd mogelijk dat je door een onoplettendheid bijvoorbeeld even het zicht op de situatie verliest waardoor je een ongeval veroorzaakt. In een dergelijke situatie zal de WA-dekking van je camperverzekering ervoor zorgen dat de betrokken derde partij wordt vergoed. Dit geldt uitsluitend voor deze partij en dus niet voor jouw eigen camper.

Bovenstaande zorgt ervoor dat het afsluiten van de eenvoudige (en bovendien ook bij wet verplichte) WA-camperverzekering lang niet voor iedereen de beste keuze is, integendeel. Heel wat mensen willen dan ook graag dat minstens zaken zoals bijvoorbeeld brand- en stormschade evenals glasbreuk ook zijn verzekerd. Dergelijke dekkingen aangevuld met bijvoorbeeld een dekking voor een aanrijding met een wild dier evenals een dekking voor glasbreuk zijn inbegrepen in de beperkt casco camperverzekering.

            De allrisk camperverzekering, de meest complete keuze

Buiten de hierboven aangegeven mogelijkheden kan je vaststellen dat de camperverzekering ook nog onder de vorm van een allrisk verzekering kan worden afgesloten. Kies je voor een dergelijke verzekering? Dan zal ook de schade aan jouw eigen camper worden vergoed. Dit geldt dus ook voor situaties waarin jezelf aan de basis ligt van de schade. In deze situatie is er eigenlijk sprake van verwijtbare schade die je zelf hebt aangericht. Dit uiteraard wel niet opzettelijk. De allrisk verzekering zal in deze situatie perfect tussenkomst bieden.

Het feit dat de allrisk camperverzekering ook eigen schade aan de eigen camper dekt zorgt ervoor dat de verzekeringspremie in de praktijk behoorlijk hoog kan oplopen. Dit geldt niet in het minst indien je ervoor hebt gekozen om te investeren in een zeer dure camper. Des te hoger de aankoopprijs van de camper is gelegen, des te hoger uiteraard ook de verzekeringspremie zal uitvallen. Wil je op dit vlak de kerk in het midden houden? Dan is dit eigenlijk reeds een belangrijk aandachtspunt bij het bestellen van jouw nieuwe camper.

            Met welke zaken moet je verder nog rekening houden?

Het afsluiten van een camperverzekering is in de praktijk dus in verschillende vormen mogelijk. Ongeacht het soort verzekering waarvoor je kiest is het natuurlijk altijd van belang om je bewust te zijn van de exacte voorwaarden die eraan verbonden zijn. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar toch zijn er elk jaar nog steeds mensen die op dit vlak de fout in gaan. Enkele zeer belangrijke aandachtspunten die je eigenlijk altijd in het achterhoofd moet houden bij een camperverzekering afsluiten zijn dan ook de volgende:

  • Kan je met je camper ook verzekerd buiten Europa rijden?
  • Hoeveel dagen mag je achtereenvolgens in het buitenland verblijven?
  • Hoeveel kilometer kan je jaarlijks rijden met je camper?
  • Is er sprake van een eigen risico en hoeveel bedraagt deze precies?
  • Wordt er bij totaal verlies uitgekeerd volgens nieuwwaarde of niet?
  • Wat met de hulpverlening in binnen- en buitenland?

Naast de bovenstaande aandachtspunten is het zo dat je wellicht ook even stil zal willen blijven staan bij de inboedel van de camper. Voor menig aantal mensen geldt dat ze dat niet doen omdat ze er eigenlijk vanuit gaan dat deze inboedel is verzekerd door de inboedelverzekering die ze voor hun woning hebben afgesloten. Let op, dat is dus niet het geval! Wil jij dus met andere woorden dat de inboedel van je camper ten allen tijde is verzekerd tegen mogelijke schade? Dan zal je daarvoor een extra inboedelverzekering voor je camper moeten afsluiten.

            Wat is de schadeverzekering voor inzittenden?

Eventueel is het bij het afsluiten van een camperverzekering ook mogelijk om nog een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Een dergelijke verzekering mag dan wel niet verplicht zijn, toch kan ze absoluut interessant zijn. Bij het afsluiten van een dergelijke verzekering kan je er namelijk op rekenen dat niet alleen jij als bestuurder, maar ook de andere inzittenden van het voertuig zijn verzekerd tegen:

  • Medische kosten;
  • Schade aan kleding;
  • Schade aan de bagage;

Indien je, je echt optimaal wenst te laten verzekeren is het zeker een aanrader om ervoor te kiezen om ook de schadeverzekering voor inzittenden te overwegen af te sluiten via Diks.

            Moet je ook nog een reisverzekering afsluiten?

Voor een groot aantal mensen geldt dat zij hun camper nog altijd associëren met op vakantie gaan. In de praktijk is het uiteraard zo dat veel mensen er met hun camper op uit trekken naar het buitenland. Is dat ook jouw idee? Dan dien je er wel rekening mee te houden dat je mogelijks nog een reisverzekering zal moeten afsluiten. Doet er zich tijdens jouw vakantie namelijk een bepaald probleem voor? Dan dien je daar ook wanneer je in een camper verblijft een beroep voor moeten doen op een speciale reisverzekering. Dit betekent dat de camperverzekering dus in geen enkel geval deze verzekering kan vervangen.

Ben je reeds klant bij een bepaalde verzekeraar en ben jij bezig met je camper verzekeren? Pols dan even of je bij het afsluiten van een reisverzekering (of eventueel een andere verzekering) een korting kan krijgen. In het bijzonder wanneer je over een degelijk aantal verzekeringen beschikt is dit in heel wat gevallen wellicht geen enkel probleem. Des te meer verzekeringen je bij één en dezelfde partij hebt, des te interessanter dus zomaar de prijs kan worden.

Dit vind je misschien ook leuk...